Wat is een ALT-tekst

Een alt-tekst (ook wel alt-attribuut of alt-omschrijving genoemd) is een korte tekstuele beschrijving die aan een afbeelding wordt toegevoegd om de inhoud en betekenis van de afbeelding aan te duiden. De alt-tekst kan worden gelezen door schermlezers en wordt ook weergegeven wanneer een afbeelding niet kan worden geladen.

De alt-tekst is een belangrijk hulpmiddel voor toegankelijkheid en SEO (Search Engine Optimization) van een website. Voor mensen met een visuele beperking kunnen schermlezers de alt-tekst voorlezen om hen te helpen de inhoud van een afbeelding te begrijpen. Daarnaast kunnen zoekmachines de alt-tekst gebruiken om de inhoud van een website beter te begrijpen en te indexeren, waardoor de website beter vindbaar kan worden in zoekresultaten.

Het is daarom belangrijk om alt-teksten zorgvuldig te formuleren en te zorgen dat ze de inhoud en betekenis van de afbeelding goed weergeven.

Hier zijn enkele tips om de ALT-tekst op je WordPress-website te optimaliseren:

  1. Beschrijf de afbeelding zo nauwkeurig mogelijk. Gebruik specifieke termen die de inhoud van de afbeelding beschrijven, in plaats van vage termen zoals “afbeelding” of “foto”. Als het bijvoorbeeld een afbeelding van een hond is, dan zou je ALT-tekst kunnen gebruiken als “Golden Retriever hond lopend op het strand”.
  2. Houd de ALT-tekst kort en bondig. Idealiter zou het niet langer moeten zijn dan ongeveer 125 tekens. Lange ALT-tekst kan verwarrend zijn voor zoekmachines en kan het ook moeilijker maken voor mensen met een visuele beperking om de afbeelding te begrijpen.
  3. Gebruik zoekwoorden in de ALT-tekst. Dit kan helpen om de relevantie van de afbeelding voor zoekopdrachten te vergroten. Zorg er echter voor dat je de zoekwoorden natuurlijk en niet overdreven gebruikt.
  4. Vermijd het gebruik van woorden als “afbeelding van” of “foto van” in de ALT-tekst. Deze woorden voegen geen waarde toe aan de beschrijving van de afbeelding en kunnen de relevantie van de afbeelding voor zoekopdrachten verminderen.
  5. Gebruik geen ALT-tekst voor decoratieve afbeeldingen. Als een afbeelding geen informatie over de inhoud van de pagina bevat, gebruik dan geen ALT-tekst. In plaats daarvan kun je de ALT-tekst leeg laten of “decoratieve afbeelding” gebruiken.

Door deze tips te volgen, kun je de ALT-tekst van de afbeeldingen op je WordPress-website optimaliseren voor SEO en ervoor zorgen dat zoekmachines en bezoekers met een visuele beperking een beter begrip hebben van de inhoud van de afbeeldingen op je website.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig om zelf ALT-teksten aan je WordPress website toe te voegen? Of heb je een andere vraag? Stuur me dan gerust een berichtje.

Delen
Delen
Delen
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Picture of Sytze Notebomer

Sytze Notebomer